Што е неопходно да направиме за да го подготвиме детето за градинка и училиште?

И додека летните денови стануваат се пократки, ние сме се поблиску до крајот на празниците и се враќаме во градинка и училиште. Безгрижните сончеви денови и многу слободно време ќе бидат заменети со построга организација на денот, повеќе дисциплина и обврски за најмалите.

Што е неопходно да направиме за да го подготвиме детето за градинка и училиште?

Многу наскоро, децата повторно ќе бидат во училишните клупи и игралната во градинка, многу повеќе изложени на контакти и потенцијални вирусни инфекции. Затоа, зајакнувањето на имунитетот треба да започне веќе во овој период, кога завршува летото.

Што ја формира основата на имунитетот на детето

Имунитетот на детето се потпира на три столба – исхрана, спиење и физичка активност. Летото е период во кој децата јадат многу свежо овошје и зеленчук, спиејат подолго наутро и поминуваат повеќе време надвор и се физички активни. Тоа треба да значи дека нивниот имунитет сега е посилен.

Меѓутоа, денес, кога има се повеќе вируси на кои се изложени децата и кога компликациите на болеста се се посложени, треба да се потрудиме што е можно повеќе да го заштитиме детето. Затоа имунитетот треба дополнително да се зајакне, по можност со природни препарати.

Природно зајакнување на имунитетот

Како додатоци во исхраната и здрав начин на живот, се препорачуваат и препарати што содржат природни активни супстанции за зајакнување на имунитетот.

Bimunal Imuno, сирупот за природно зајакнување на имунитетот, со витамини и минерали од природни извори, содржи супер овошка баобаб со уникатен нутритивен состав, висока концентрација на екстракт од црн бозел и мед.

Како храна која е меѓу најбогатите со хранливи материи во светот, овошјето баобаб е моќен извор на витамини, минерали и влакна. Содржи исклучително голема количина на природни витамини, минерали и пребиотици – природни влакна. Овошјето Баобаб содржи природни витамини Ц, Д, А, Е, Б комплекс и минерали калциум, магнезиум, цинк, калиум и железо.

Плодот од црн бозел содржи над 40 активни состојки, флавоноиди, полифеноли, минерали и витамини, кои заедно успешно го зајакнуваат имунитетот. Токму поради тоа е дел од суплементите за зајакнување на имунитетот.

Благодарение на фитонутриентите што ги содржи, медот овозможува поголема отпорност на инфекциите, а делува и како антиоксиданс. Затоа, медот често и многу успешно се користи за зајакнување на имунитетот.

Кога се препорачува дополнително зајакнување на имунитетот 

Континуирана примена на сирупот Bimunal Imuno се препорачува:

• Во период на сезонски инфекции – настинка, грип, вирусни инфекции;

• По употреба на антибиотици;

• Пред поаѓање на децата во колектив (градинка, училиште);

• Во текот на престој на децата во колектив (градинка, училиште) во текот на сезонските инфекции.

Сирупот Bimunal Imuno се препорачува на сите малечки кои се постари од една година, за природно зајакнување на имунитетот.

Дали знаете?