Примена на DHA омега-3 масни киселини од раѓање – превенција за дебелеење и кардиоваскуларни заболувања

Според податоците од Светска здравствена организација порастот на дебелеење кај децата во Европа е најголем во медитеранските земји. Кај децата на возраст од 6 до 9 години, во зависност од полот и земјата, процентот на дебелеење се движи и до 20%.

Вести

Примена на DHA омега-3 масни киселини од раѓање – превенција за дебелеење и кардиоваскуларни заболувања

Како што се претпоставува, причина за тоа е промена на начинот на исхрана. Децата се помалку се хранат со природни намирници, додека индустриските се секојдневно присутни во скоро секој оброк. Поради тоа е изменет и балансот на внесување на многу значајни нутритиенти.

Идеалниот однос на внес на омега-3 и омега-6 масни киселини е 1:1. Поради промените на навиките во исхраната која е наметната од индустријализацијата, поголемиот внес на растителни масла, житарици и месо, доведе до намален внес на омега-3 масни киселини, што може да предизвика развој на многу заболувања.

Од периодот кога луѓето се занимавале со лов и риболов и кога внесот на омега-3 и омега-6 масни киселини бил 1:1, преку периодот во кој доминирало земјоделието (1:4), дојдовме до индустриски период и однос од 1:20 во корист на омега-6 масните киселини.

Намалениот внес на омега-3 масни киселини го нарушува балансот, што доведува до зголемување на активноста на воспалителни фактори во организмот, по што се зголемува ризикот за развој на дебелеење и кардиоваскуларни заболувања, покажуваат студиите.

Поради нарушениот баланс на омега-3 и омега-6 масни киселини, со современиот начин на исхрана, Европската агенција за храна препорачува суплементација 100 mg DHA omega-3 масни киселини дневно, од самото раѓање до навршување на втората година. Од третата година на децата се препорачува дневно надополнување од 250 mg DHA + EPA Omega -3

Покажано е дека дневниот внес од 100 mg DHA омега-3 масни киселини од самото раѓање, а потоа 250 mg EPA + DHA од втората година го намалува ризикот за појава од дебелеење и кардиоваскуларни заболувања во повозрасната доба.

https://www.statista.com/chart/17839/childhood-obesity-rates-europe-who/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26950145/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210336/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4153275/