Леукоцити во крвта- покачени и ниски леукоцити

Леукоцитите во крвта се важен параметар кога се прави биохемиска анализа. Доззнајте зошто.

Леукоцити во крвта- покачени и ниски леукоцити

Белите крвни зрнца, односно леукоцитите во крвта се крвни клетки кои имаат повеќе улоги. Нивната најважна улога е одбраната од болести. Тие го штитат организмот од опасните напаѓачи, на прво место микроорганизмите.

Леукоцити во крвта – одбрана на организмот

Белите крвни зрнца, односно леукоцитите, се борат против инфекцијата. Тие постојано се движат низ крвотокот во потрага по напаѓачите. Истовремено, телото постојано произведува нови леукоцити.

Бројот на леукоцити во крвта се движи од 4 до 11 милијарди во еден литар крв.

Кои се видовите на леукоцити

Сите леукоцити во крвта учествуваат во различните проциси кои се важни за одбрана од микроорганизми.

Сите леукоцити во крвта припаѓаат на двете групи бели крвни зрнца, а тоа се гранулоцити и агранулоцити. Гранулоцити се неутрофили, базофили и еозонофили, а агранулоцити се лимфоцити и моноцити.

Покачени леукоцити

Покачените леукоцити укажуваат на инфекција. Сепак, лекарот за да биде сигурен за каков вид на инфекција се работи, тој не го гледа само износот на покачени вкупни леукоцити, туку и целокупната леукоцитарна формула. Во леукоцитарната формула се важни и параметрите, односно потенцијалниот однос на неутрофилни гранулоцити, моноцити, лимфоцити, еозинофилни и базофилни гранулоцити.

Покачените леукоцити во крвта често укажуваат на:

Ниски леукоцити

Ниските леукоцити во крвта можат да бидат знак на некои повреди или на некоја здравствена состојба

Вирусна инфекција

Главни показатели на инфекција се леукоцити во крвта и CRP (C реактивен протеин).

Доколку лекарот на основа на анализи дојде до заклучок дека се работи за вирусна инфекција ќе ви препорача мирување и зголемен внес на течности.

Вирусните респираторни инфекции, настинка и грип, се многу чести во текот на есенските и зимските месеци. Луѓето и децата кои секојдневно престојуваат во големи колективи се исклучиво изложени.

Решение за настинка и грип

Пеларгониум (pelargonium sidoides)  потекнува од Јужна Африка и на локален јазик значи добар за белите дробови. Традиционално се користи за лекување на кашлица, настинка, иритација на горните дишни патишта.

Viranto forte и Viranto adults можат да помогнат при настинка, грип и вирусни инфекции на горните дишни патишта (акутен синузитис, тонзилофарингитис и акутен бронхитис). Ги ублажуваат и редуцираат симптомите на вирусни инфекции како што се температура, кашлица и болно грло.  

Најефикасно дејство со рана примена

Освен пеларгониумот, Viranto forte и Viranto adults содржат и екстракт од плод од црн бозел, витамин Ц од екстракт од ацерола и шипка, витамин Д3 и цинк, кои вилјаат на зајакнување на имунитетот и зголемување на одбрамбените способности на организмот. 

Се препорачува употреба на сирупот ВЕДНАШ по појавата на првите симптоми, најдобро во првите 2 часа. Поради тоа соверуваме секогаш да го имате во вашата домашна аптека.

Дали знаете?