Вируси и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Што да правиме кога ќе се појави вирусна инфекција, а што да избегнуваме? На прес- конференцијата на фармацевтската компанија 4U Pharma, одржана во хотелот Кристал на 22 септември во Белград, одговори и важни насоки дадоа еминентни експерти. Дознајте во текстот.

Вируси и трпение. Времето работи за нас. Како ги лекуваме и каде грешиме?

Важни пораки од учесниците на конференцијата

Постои момент кога „сфаќаме“ дека детето се разболелоо. Тоа е оној типичен момент
„пред и потоа“ во кој сè застанува, во кој ученото се заборава и ирационалното
победува.


Со малку страв и многу љубов, тоа е моментот кога ги правиме најлошите грешки со најдобра намера. Сепак, нема причина за паника, бидејќи природата има решение.
За решенија, но и за други важни теми и сомнежи поврзани со вирусите зборуваа:
проф. д-р Милица Бајчетиќ, клинички фармаколог и дописник на СЗО; д-р Горан
Вукомановиќ, педијатар и кардиолог и д-р Невенка Ракетиќ, педијатар и
имунолог.


Правилниот третман на вирусот е многу важен и кога се во прашање возрасните, а особено кога се во прашање децата. Затоа се зборуваше за тоа кои се најчестите грешки и зошто се случуваат.


“ Како што корона вирусот слабее, сите други вируси експлодираат. Вирусите што се појавија во октомври или ноември почнаа да работат веќе на крајот на август.
Родителите често самоиницијативно посегнуваат по лекови, а не знаат дека на добрите бактерии во цревата им требаат две години за да закрепнат од употребата на антибиотици за само 7 дена. Нерационалната употреба на антибиотици доведува до зачестени заболувања од алергии, дебелина, метаболички и разни други болести. Антибиотиците треба да се земаат само по препорака на лекар, бидејќи е важно да се знае дека антибиотиците го ослабуваат нашиот имунитет доколку се користат за вирусни инфекции. Антибиотиците не лекуваат вирусни инфекции! Токму за вирусни инфекции постои решение со билни екстракти. Врз основа на бројни клинички докази, фитотерапијата влезе во водичите на најголемите светски и европски асоцијации. Тоа е одлична и комплементарна терапија на стандардната медицина“.
– истакна д-р Горан Вукомановиќ, еден од учесниците на конференцијата.


VIRANTO Forte сируп и Viranto Adults капсули, Имаат ПРИРОДЕН состав и се
наменети за употреба при настинки и грип кај деца и возрасни! Виранто го
зајакнува телото и му помага самостојно да се бори против вирусните
инфекции. Неговите главни состојки се екстракт од плод од бозел и
екстракт од пеларгониум.

Се користи за кашлица, болки во грлото и воспаление на мукозната мембрана
на горниот респираторен тракт.
Важно е да се примени што е можно поскоро, по можност во првите 1 до 2
часа од појавата на првите симптоми.


Делува на причината
● Го блокира врзувањето на вирусите во клетката во рана фаза
● Делува на симптомите


И д-р Вукомановиќ истакна: „Да не брзаме да користиме антибиотици! Пристапот „Чекај и види“ е клинички докажана стратегија за рационална употреба на антибиотици кај респираторни инфекции. Овој пристап ја одложува примената на антибиотици за 48-72 часа, со цел правилно да се дијагностицира инфекцијата. Преку 11 клинички студии, докажано е дека одложената примена на антибиотици кај респираторните инфекции всушност му помага на телото природно да се зајакне и дека одложеното препишување на антибиотици резултирало со 3 пати помала стапка на употреба на антибиотици кај пациенти со одложена примена во споредба со итно препишување на антибиотици (31% наспроти 93%).“


Проф. Д-р Милица Бајчетиќ истакна дека состојбата со нерационалното консумирање антибиотици во Србија е променета во однос на пред и по пандемијата на Ковид-19. Според неа, во периодот од пет години до 2019 година е постигнат голем позитивен напредок, кој сега е загрозен за време на пандемијата поради олеснување на мерките за издавање антибиотици без рецепти.


„Преваленцата на препишаните антибиотици со потврден ковид-19 беше 74,6%, а бактериските инфекции беше 8%. Во националниот водич за рационална употреба на антибиотици, за специфични дијагнози предизвикани од вирус, јасно и недвосмислено е наведено дека терапијата не вклучува употреба на антибиотици. Вирусни инфекции не се лекуваат со антибиотици. Антибиотиците го зголемуваат ризикот од дисбиоза и имаат долгорочен ефект врз имунолошкиот систем. Отпорноста на антибиотиците секојдневно ни се заканува во нашите здравствени установи како „тивка пандемија“, нагласи проф. Бајчетиќ.


Свесна за фактот дека има проблем во лекувањето на вирусните инфекции, Доц. др Невенка Ракетиќ го погледна решението имајќи на ум што можеме поинаку, но и што ни кажува науката.


„Се препорачува секогаш при рака да имате подготвено природно решение, односно препарат со 100% природни состојки, кој претставува прва помош дома. Екстрактот од плодот на бозел во производот Viranto е целосно јасно, клинички докажано дека делува на два начина – го блокира врзувањето на вирусот со клетката, а ако вирусот влезе во клетката, ја блокира неговата репродукција и понатамошно ширење во организмот. Екстрактот од пелагониум во Viranto на идентичен начин делува на вирусите, а дополнително и на бактериите од клиничко значење. Токму затоа е важно да го имате дома и да го применувате веднаш штом ќе се појават првите симптоми, по можност во првите два часа, додека вирусот се уште е во мала концентрација во организмот.


Ваквото решение, особено на родителите, дава дополнителна сигурност за посмирено следење на натамошниот развој на ситуацијата, со консултации со педијатарот. Viranto е ефикасен во случаи на сите видови вирусни инфекции на горниот респираторен тракт. Viranto е прв избор и природно решение за настинки и грип“ – заклучува д-р Ракетиќ, наведувајќи конкретни случаи од педијатриската ординација.

Дали знаете?