Вести

Примена на DHA омега-3 масни киселини од раѓање – превенција за дебелеење и кардиоваскуларни заболувања

Примена на DHA омега-3 масни киселини од раѓање – превенција за дебелеење и кардиоваскуларни заболувања

Според податоците од Светска здравствена организација порастот на дебелеење кај децата во Европа е најголем во медитеранските земји. Кај децата на возраст од 6 до 9 години, во зависност од полот и земјата, процентот на дебелеење се движи и до 20%.

Дознајте повеќе
DHA омега-3 масни киселини од раѓање – превенција за алергиски заболувања

DHA омега-3 масни киселини од раѓање – превенција за алергиски заболувања

Честата појава на алергиските заболувања расте ширум светот. Секое трето дете на возраст помеѓу 3 и 5 години има симптоми на некои од алергиските болести: алергија на храна, егзема (атописки дерматитис), астма или алергиски ринитис.

Дознајте повеќе
Како да го одзатнете носот?

Како да го одзатнете носот?

Кога е носот затнат, тоа не е ни малку пријатно. Поради затнатиот нос тешко дишете и смешно зборувате, а кога ќе пробате да го издувате, често во шамивчето ништо не излегува. Како да го одзатнете носот?

Дознајте повеќе
Поттикнување на имунитетот по природен пат

Поттикнување на имунитетот по природен пат

Освен што на имуниот систем може да се влијае со исхрана и избор на здрави животни навики, дополнително можеме да го поттикнеме и со плодови од природата, како што се плодовите од црн бозел чии активни состојки здружено и успешно го зајакнуваат имуниот систем.

Дознајте повеќе
Концентрацијата на омега-3 во мембраната на еритроцитите е значително помала кај деца со атописки дерматитис, алергиски ринитис, астма или комбинација на овие состојби

Концентрацијата на омега-3 во мембраната на еритроцитите е значително помала кај деца со атописки дерматитис, алергиски ринитис, астма или комбинација на овие состојби

Во Кореја е работена студија со 497 претшколски деца на возраст од 4 до 6 години, кои имале атописки дерматитис, алергиски ринитис, астма или комбинација на овие состојби.

Дознајте повеќе
КРИЛОВОТО  МАСЛО-што го прави единствено?

КРИЛОВОТО МАСЛО-што го прави единствено?

Омега- 3 масни киселини EPA и DHA Овие есенцијални масни киселини се едни од најистражуваните нутриенти, и многу се значајни за развојот на мозокот, менталните и когнитивните функции, памтењето, вниманието и концентарацијата. Влијаат и на здравиот развој на видот и функцијата на видот, а дополнително и на срцето и црниот дроб.

Дознајте повеќе
КАКО БЕБИЊАТА ЈА ОБЕЗБЕДУВААТ ДНЕВНАТА ПОТРЕБА НА DHA ЗА ЗДРАВ РАЗВОЈ?

КАКО БЕБИЊАТА ЈА ОБЕЗБЕДУВААТ ДНЕВНАТА ПОТРЕБА НА DHA ЗА ЗДРАВ РАЗВОЈ?

Омега-3 масните киселини се незаситени масни киселини, добри масни киселини кои уште се викаат и семиесенцијални масни киселини, бидејќи мораат да се внесат со храна - нашиот организам не ги синтетизира.

Дознајте повеќе
ИСХРАНА НА ДОЕНЧИЊА И МАЛИ ДЕЦА – КОИ СЕ ДНЕВНИТЕ ПОТРЕБИ ЗА DHA?

ИСХРАНА НА ДОЕНЧИЊА И МАЛИ ДЕЦА – КОИ СЕ ДНЕВНИТЕ ПОТРЕБИ ЗА DHA?

После шестиот месец и самото мајчино млеко повеќе НЕ ги задоволува енергетските и нутритивните потреби на доенчето. НЕ ги задоволува ни потребите за омега -3 масните киселини (DHA). ПОТРЕБНО е да се воведе прихранување и дополнување со омега-3 масни киселини во исхраната.

Дознајте повеќе
DHA ВЛИЈАЕ НА ВНИМАНИЕТО И ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА КОНЦЕНТРАЦИЈАТА КАЈ ДЕЦАТА

DHA ВЛИЈАЕ НА ВНИМАНИЕТО И ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА КОНЦЕНТРАЦИЈАТА КАЈ ДЕЦАТА

Медицински е покажано дека DHA,како главна структурна компонента на мозокот,има влијание во развојот на мозокот, менталните и когнитивни функции, вклучувајќи го и вниманието и концентрацијата кај децата.

Дознајте повеќе
Зошто е погрешна и штетна употребата на антибиотици кај вирусни воспаленија?

Зошто е погрешна и штетна употребата на антибиотици кај вирусни воспаленија?

Бактериите и вирусите се толку различни што често, преку шега,се вели дека бактериите имаат повеќе сличности со луѓето, отколку со кој било вирус. Во однос на вирусите,бактериите се прави грдотии.

Дознајте повеќе
Европските истражувања за големата погрешна употреба на антибиотик кај вирусни инфекции

Европските истражувања за големата погрешна употреба на антибиотик кај вирусни инфекции

85 % од вкупната потрошувачка на антибиотици кај деца е во случаите на инфекција на горните дишни патишта(воспаление на средно уво, синуситис, настинка, воспаление на грло)

Дознајте повеќе
Антибиотик – лек и отров

Антибиотик – лек и отров

Антибиотикот дејствува на сите бактерии во нашиот организам неселективно! Дејствува како на лошите, така и на добрите бактерии, токму како токсин и потполно ги убива сите бактерии.

Дознајте повеќе
Најдобри во борбата против вирусите се сок од црн бозел, секое црвено овошје и превентивна употреба на цинк

Најдобри во борбата против вирусите се сок од црн бозел, секое црвено овошје и превентивна употреба на цинк

Само еднаш во десет години може да се заболи од грип, приближно 4-5 пати во животот. Овие останати болести се болести кои личат на грип, открива д-р Несторовиќ

Дознајте повеќе
Витамин D3 – Препораки за превенција во Европа

Витамин D3 – Препораки за превенција во Европа

Со цел за здрав развој на коските и забите кај новородените деца, Европското здружение на педијатри гастроентеролози, хепатолози и нутриционисти (ESPGHAN) препорачува примена на витамин D3 во доза од 400 IЕ од раѓањето па до крајот на првата година.

Дознајте повеќе